Jak już Wam się znudzi jajecznica lub jajka sadzone na śniadanie, to polecamy zrobienie szakszuki. My robimy ją z cukinią i na pikantno, ale danie ma spory potencjał do eksperymentowania, do czego Was zachęcamy :). Do zrobienia dania potrzebujemy (wersja na 2 osoby):

  • 4 jajka
  • 1 pomidor
  • 1/2 cukinii
  • masło
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • pieprz
  • sól do smaku

Jak działamy:

  1. Na małą patelnię dajemy pół łyżki masła i na wolnym ogniu podgrzewamy patelnię.
    W międzyczasie kroimy pomidora i wrzucamy na patelnię.
    Podkręcamy ogień, żeby pomidory odparowały od czasu do czasu mieszając.
  2. Kroimy 5 do 6 plasterków cukinii i następnie kroimy je na cienkie (około 0,5 cm) paseczki.
  3. Papryczkę kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy jeszcze około 2 minuty.
  4. Jaja wbijamy na tak przygotowane warzywa. Ostrożnie – żeby żółtka nam się nie rozlały. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Po około 5 minutach (gdy widzimy, że białko się ścina) patelnię przykrywamy pokrywką większą niż patelnia. Dusimy około 2 minut.
    Warto sprawdzić, czy całe białko już się ścięło i jeśli tak, to zdejmujemy z ognia.
  6. Tak przygotowane danie stawiamy na stole i każdy może częstować się bezpośrednio z patelni. Podajemy wraz z pieczywem.

Smacznego !!!

Szakszuka z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *