Sezon na dobre warzywa się na dobre rozpoczyna, więc proponujemy nowe danie, które weszło do naszego menu czyli pierś z kurczaka z warzywami.

Do realizacji przepisu potrzebne są (wersja dla 3-4 osób):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 plastry szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)
  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 średnia cukinia
  • 1 papryczka pepperoni (opcjonalnie – jeżeli lubicie pikantne potrawy )
  • oliwa
  • pesto
  • sól
  • pieprz

Jak działamy:

  1. Warzywa myjemy i kroimy w kawałki w następujący sposób:
    • paprykę kroimy w paseczki około 2 cm i następnie w średniej wielkości kostkę
    • brokuł dzielimy na małe różyczki
    • cukinię kroimy na około 1 cm plastry, które następnie kroimy na pół
    • papryczkę pepperoni kroimy w plasterki (ja używam wraz z pestkami :)).
  2. Pierś kurczaka czyścimy i kroimy na pół. Solimy i pieprzymy. Smarujemy na górze łyżką pesto (ja akurat używamy pesto pistacjowe). Owijamy każdą połówkę piersi szynką parmeńską.
  3. Naczynie żaroodporne polewamy odrobiną oliwy. Układamy piersi kurczaka.
  4. Do rozgrzanego piekarnika (180 stopni – termoobieg) wstawiamy naczynie żaroodporne na 15 – 20 minut.
  5. Po tym czasie wyjmujemy piersi kurczaka z piekarnika a następnie z naczynia żaroodpornego.
  6. Do tego samego naczynia żaroodpornego układamy warzywa w kolejności: brokuły, papryka, cukinia i posypujemy z wierzchu papryczką pepperoni.
  7. Na warzywa kładziemy ponownie piersi kurczaka.
  8. Danie wkładamy ponownie do piekarnika na 30-40 minut (180 stopni – termoobieg).
  9. Po wyjęciu z piekarnika kroimy piersi kurczaka na plastry. Warzywa powinny być lekko chrupiące.
  10. Tak gotowe danie podajemy z ziemniakami lub po prostu pieczywem.

Smacznego !!!

 

Pierś z kurczaka z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *