Jak już Wam się nudzi jedzenie owsianki na bogato to polecamy szybki omlet na śniadanie. Też na słodko. Do realizacji przepisu potrzebne są (wersja dla jednej osoby):

  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • ulubione konfitury, powidła, dżemy
  • 2 łyżki mleka 2%
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka ziaren słonecznika
  • łyżka oleju kokosowego
  • sól do smaku

Jak działamy:

  1. Do średniej wielkości miski wbijamy jajka, wsypujemy 4 łyżki płatków owsianych, ziarna oraz wlewamy mleko. Jeżeli macie inne ziarna np. z dyni, konopi itp. spokojnie można zastąpić nimi wymienione przez nas w przepisie. Solimy do smaku.
  2. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 5-10 minut, żeby płatki owsiane były miękkie. Jak się nie chce czekać (albo nie ma na to czasu), to od razu można przejść do kolejnego punktu chociaż wtedy omlet może być lekko twardy.
  3. Na małej patelni topimy na niskiej temperaturze płaską łyżkę oleju kokosowego.
  4. Następnie masę z miski wlewamy na patelnię i powoli smażymy.
  5. Po około 5 minutach omlet obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut.
  6. Zrobiony omlet zdejmujemy z patelni na talerz i smarujemy ulubioną konfiturą, powidłami, czy czym tam lubicie :). My nie testowaliśmy jeszcze wersji wytrawnej, ale na pewno spróbujemy.

Smacznego !!!

 

Omlet z płatkami owsianymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *